Ako dobijete ovaj mail ni slučajno ga ne otvarajte!

Iz nacionalnog CERT-a (Croatian national computer emergency response team) su izdali upozorenje o phishing kampanji koja je zabilježena proteklih sedmica sa ciljem da se kompromituju korisnički računari i ukradu povjerljivi podaci korisnika.

Pošiljatelj e-maila se predstavlja u ime Porezne uprave sa lažnom e-mail adresom. Ta adresa glasi pdv@porezna-uprava.net a u naslovu mail-a stoji „Novi Zakon za 2018“. U mailu se nalazi link za preuzimanje zlonamjerne datoteke sa stranice porezna-uprava.net. Ta skrivena datoteka bi se skinula vama na računar i kriminalci bi mogli da pristupe vašim ličnim podacima koji se nalaze na računaru. Iz CERT-a upozoravaju kako ovo nije prava stranica porezne uprave i ako ste dobili ovaj mail trebali biste ga odmah izbrisati. Oni su blokirali stranicu ali se poziva na opreznost ako kriminalci koji stoje iza ovoga pokušaju nešto slično da izvedu sa druge e-mail adrese i druge domene stranice.

Ukoliko vam se nešto učini sumnjivo, ili dobijete mail sa nepoznate adrese ne otvarajte. Najsigurnije bi bilo da taj mail izbrišete.

izvor:sjajnisavjeti.info

Add a Comment

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *